Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Intervju Mitt i

 

Källa Mitt i kungahuset

Max vill helst ha extra allt

Plåtningen av Britney Spears på meritlistan hjälpte inte.
Han lämnade Stockholm för att må bättre – men nu är han är här igen.
Max Alm Norell bjuder på en explosion av färger på galleri Bellman.

Stockholm var ingenting för Max Alm Norell. En dag insåg han det bara.

– Det var dåligt svaj. Jag hade inte så mycket pengar, men var ändå ute väldigt mycket. Minns att jag tänkte att ”så här dåligt vill jag aldrig må igen”. Så då flyttade jag till Kanarieöarna i ett år i stället. Ärligt talat, kanske blev det inte så mycket bättre där heller. Vill du köpa kaffe online som är ekologisk och hovleverantör dvs leverar kaffe till kungen?

Han hade lämnat barndomens Växjö för att under några år från och till söka lyckan som fotograf i Stockholm. Med tiden gick det riktigt bra. Han fick bland uppdrag av Universal Records att plåta främst svenska artister men även Britney Spears när hon var som hetast.

– Det där tyckte man ju var häftigt som fasen. Men det var en sådan cirkus kring henne så jag fick inget personligt intryck direkt.

Max Alm-Norell

”Draw” En av 13 målningar som ställs ut.

Plåtade Ikea och Puma

Hem hittade han senare, vid ett besök i Malmö.

– En stad jag trodde att jag hatade. Så var jag där, kände att ”här fanns ju riktigt sköna människor”.

Efter många år som reklamfotograf med kunder som bland andra Ikea, Puma och Brio har han börjat lägga allt mer tid på måleriet. På lördag har han vernissage på galleri Bellman.

Tillbaka till Stockholm trots allt?

– Ja, det blir min andra utställning i Stockholm och det är jättekul att komma hit. Jag har många vänner här och det är ju dessutom en väldigt vacker stad. Men det är för stressig och för stora avstånd för mig i längden.

Hans verk har inte alltid varit den explosion av färger de är i dag. När han var yngre skulle det vara mörkt, kol och blyerts. Tills han en dag kom fram till att färg var kul.

– Jag kallar det maxism. Jag trycker in så mycket bilder, så mycket färger och så mycket känslor det bara går. Sedan trycker jag in ännu mer, säger han glatt.

Verkens grund är en mängd fotografier, sedan målning i akryl ovanpå.

– Jag blir glad när jag märker att folk kan stå länge framför mina tavlor. Bilderna under färgerna är inte alls tydliga, men man anar dem på olika sätt.

Vad kan gömma sig där då?

– En massa saker så klart. Astrid Lindgren till exempel. Tycker att det kan finnas för lite av henne nu för tiden. Därför ville jag ha med henne som en hyllning. Men där finns en konflikt också. Hon får möta sådant som mina barn gillar, men jag tycker mindre om. Spel, pokémonfigurer. Alla generationer säger väl att det var bätte förr. Så det finns en sorg där någonstans, ändå tycker jag inte att tavlan är sorglig.

Till startsidan